Öntözéses módszerek, megoldások II. – Center pivot

2022/04/26 tamas

A center pivot

A körforgó berendezés a modern öntözési technológia zászlóshajója. A rendszer viszonylag gyorsan nagy területeken képes kielégítő mértékű öntözést biztosítani.

A berendezés a dobos rendszertől nagyban eltérő technológián alapul. A „pivot” szó csuklót jelent. Ez a kifejezés jól leírja a működését, hiszen a területekre telepített tornyok a földből kiemelkedve csukló formában jelennek meg. A berendezés lelke a központi torony, mely a vízforrás által megtáplálva egy megerősített talapzaton helyezkedik el – innen kapja az egész körforgó rendszer a vizet. A csukló másik fele egy hosszú csövezett rendszerből áll, mely kerekeken gurulva metszi a táblát. A rendszer működés közben egy kört vagy félkört ír le, megöntözve a táblát vagy annak egy részét.

A modern rendszereket már mobilalkalmazásokon keresztül is vezényelhetjük, ezáltal a kijuttatott víz mennyiségét, az öntözés sebességét, intenzitását, a leírt kör sugarát is szabályozhatjuk, így ez a berendezés az újdonságokra nyitott gazdálkodók számára kínál kényelmes megoldást.