A biogazdálkodásról


A biogazdálkodásról


A biogazdálkodásról

A környezettudatos működés tevékenységünk jellegéből adódóan számunkra természetes. Alapvető célunk, hogy egészséges környezetben, egészséges és biztonságos termékeket állítsunk elő fenntartható módon, partnereink elismerésére és elégedettségére.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, elérhetőségeinket megtalálja a Kapcsolat menüpont alatt.

Néhány tanács biogazdálkodóknak

Gazdaságunk legnagyobb feladata a növénytermesztés mindennapjaiban, hogy legyőzze az ökológiai gazdálkodók legnagyobb ellenségét, akit mindenki csak úgy nevez: GYOM.

Amikor vetni készülünk, mindig közvetlenül a vetés előtt végezzük el az adott területen a magágy előkészítést, hogy legyen ideje a kicsiny magnak feltörnie az ég felé, és nekünk legyen időnk őt megvédeni a gyomoktól, amíg saját erejéből nem képes őket beárnyékolással elnyomni.

A vetést követően még a kelés előtt fontos bejárni a területet gyomfésűvel, ezt mondjuk úgy, az alap gyomirtásnak megfelelő technológiai lépés. Amikor már kisorolt az állomány, fontos a gyomfésűvel még egyszer megjárni a területet, hogy a mi növényünkkel egyszerre csírázó gyomoktól megtisztítsuk. A gyomfésű megfelelő beállítása, és az optimális sebesség megválasztása nagyon fontos, hiszen, ha nem megfelelő tempót választunk, vagy megmaradnak a gyomok, vagy kihúzzuk a kultúrnövények sorát is. Természetesen ezek a technológiai elemek a tavaszi vetésű kultúrák termesztésére igazak elsősorban, mert az őszi vetésű növények tekintetében (őszi búza) nem szükséges ősszel gyomfésűzni, kizárólag tavasszal kell megkezdeni a gyomirtást.

Azonban nem csak a gyomfésű tartozik a gyomirtó gépek közé. Abban az esetben, ha a terület a túlzott csapadék miatt megtömörödött és a gyomfésűvel nem lehet kezelni, vagy ha megerősödtek a gyomok, akkor mindig a küllős kapát vesszük elő, ami nagy hatékonysággal alkalmazható minden kultúrában. A nem gabona sortávra vetett növényeknél, ha már a növények állapota megengedi, használni kell még a sorközművelő kultivátorokat is.

A különböző termesztett növények gazdálkodási technológiája sok esetben megegyezik, azonban az egyes növények esetében más és más időpontban kell elvégezni az azonos műveleteket. Ezért fontos a vetésterv elkészítésénél, hogy tisztában legyünk a gazdaság humán, valamint erő- és munkagép erőforrásaival egyaránt, képesek legyünk ezeket maximálisan kihasználni, beosztani és olyan vetésszerkezetet állítsunk fel, amit nagy hatékonysággal és minden területre kiterjedően el tudunk látni.

A növényvédelem területén az elsődleges fegyverünk a fajtaválasztás. Olyan fajtákkal dolgozunk a különböző kultúrákban, amelyek nagy ellenálló képességgel vagy esetlegesen rezisztenciával rendelkeznek a különböző betegségekkel szemben. Ennek ellenére sokszor alkalmazunk kontakt hatású (a Biokontroll által engedélyezett) permetező szereket megelőzés céljából, például, az őszi búzánál lisztharmat ellen. Szükség esetén pedig kezelésre is tudunk alkalmazni lombtrágyákat, kondicionáló készítményeket, hogy hozzásegítsük a növényünket a biztos és magas hozam eléréséhez.

A betakarítás cégcsoportunknál ugyanolyan technológiai lépés, mint bármely más gazdaságban, annyi különbséggel, hogy számunkra minden esetben a korai, középkorai érési idővel rendelkező fajták termesztése ajánlott, hogy a betakarítást ne akadályozza magas víztartalom, vagy ne okozzon többletköltséget a szárítás. , Az ökológiai szemlélet betartása mellett  nem tudunk vegyszeres deszikálást (állományszárítást) végrehajtani,  és  a szárítás során keletkező égéstermékek és por egyébként is káros hatással van a környezetre