Ágazataink


Ágazataink


Növénytermesztési Ágazat

A Magorganic Kft. kapcsolt vállalkozásai összesen 1300 ha szántóterülettel és 1500 ha gyepterülettel rendelkeznek. Az eredményes gazdálkodás annál inkább nagy jelentőségű, hogy a szántóterületek aranykorona értéke alacsony, 10 és 20 aranykorona között mozog. Ezek a területek Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaigar, Tiszaörs és Tiszaszentimre határain helyezkednek el, ahol az évi átlagos csapadék mennyisége 400-500 mm között alakul, ráadásul ennek az eloszlása nem túl optimális, mert nagy része a téli hónapokban esik és a vegetációs időszakban többször fordul elő aszályos periódus.

A gyepterületeken a Bio Bos Kft őshonos magyar szürke gulyái legelnek, de mintegy 300 ha-t kaszálnunk kell az állatok téli takarmány-bázisának kialakítása céljából.

Munkatársaink

A növénytermesztésben az állandó foglalkoztatotti létszám 12 mezőgazdasági gépkezelőből, 4 gépszerelőből, valamint 1 raktárosból áll. A munkavállalók irányításáról a termelésirányító és az ágazatvezető gondoskodik.

Gazdálkodási rendszerek

A cégcsoport már több mint 15 éve gazdálkodik az ökológiai feltételrendszer betartása mellett, de 2016-ig párhuzamosan konvencionális gazdálkodást is folyatatott. 2016 január 1-től a teljes területen biogazdálkodást folytatunk, mindenütt betartva a fenntartható és környezettudatos gazdálkodási rendszer feltételeit.

GABONA termesztésénél elsődleges szempont az ellenálló, magas növekedési eréllyel rendelkező, nagy szalmát visszahagyó fajták választása. A fajták közül több külföldi nemesítésűt is kipróbáltunk már, de nagy elégedettséggel használtuk a tájspecifikus őszi búzafajták közül például, a KG Kunhalom fajtát is, amely jó beltartalom mellett, magas hozamról és kiváló betegség- ellenállásról tett tanúbizonyságot.

NAPRAFORGÓ fajtaválasztásnál a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a magas olajtartalom és a stabil hozam alapján választunk, itt is előfordulnak magyar nemesítésű és külföldi nemesítésű fajták egyaránt. 

KUKORICA fajtaválasztásnál elsősorban az alacsony FAO számú fajtákat keressük, mivel szeretnénk korán, alacsony nedvességtartalom mellett betakarítani. Silókukorica-fajtákat nem termesztünk, mert szeretnénk a tömegtakarmány bázisunkat a biztonságosabban termeszthető őszi kalászos keverékekből készített szenázsokra és szilázsokra alapozni. Ezért a jövőben csökkenni fog a kukorica termésterülete a vetésszerkezetben.

Fenntarthatóság

Fontos számunkra, hogy az ökológiai kutatásokban részt vegyünk, ezért a korábbi évekhez hasonlóan nyitottak vagyunk a különböző fajtakísérletekre, melynek keretében a fajták növekedési erélyét, beltartalmát, betegségekkel szembeni ellenálló képességét és hozamát vizsgálják. Szívesen foglalkozunk tápanyag pótlási, takaró növény vetési és talajművelési technológia kísérletekben. 

Cégcsoportunk számára fontos, hogy az ökológiai gazdálkodást magas fokon, intenzív keretek között műveljük, ezért a következő időszakban bevezetjük a precíziós gazdálkodást, aminek kiépítéséhez már 2016-tól hozzákezdtünk és a 2018-as gépberuházásaink is e fejlesztés irányába mutatnak. Rendelkezünk RTK pontos automata kormányzású traktorokkal, mérleges műtrágyaszóróval, aminek segítségével, precíziós technológiával juttatjuk ki az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett talajjavító és tápanyag-utánpótló készítményeket.

Talajművelésünk elsősorban a forgatás nélküli rendszereket preferálja, jelenleg is kísérletezünk a minimum és a No till műveléssel, valamint azzal, hogy beillesszük a takarónövényes talajépítést a gazdálkodási rendszerünkbe. 

Hosszú távon is fenntartható, környezettudatos gazdálkodási rendszereket szeretnénk működtetni és kipróbálni. 

Állattenyésztési ágazat

Cégünk őshonos magyar szürke szarvasmarha tartásával-tenyésztésével foglalkozik.

Tagjai vagyunk a Magyar szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének.

Részt veszünk a „VP-őshonos állatok in situ” megőrzésében is. 

Az állomány nagysága 950-1100 egyed között van. A létszámváltozást egy éven belül az ellések ideje, illetve az állat-értékesítések alakítják.

Az őshonos, fajtatiszta tartás-tenyésztés mellett lehetőség van közvetlen haszonállat előállító keresztezésre is, ami javítja a fajta tartásának jövedelmezőségét. 

A bio státuszú állomány legeltetési idényben 3 gulyaálláson a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságától bérelt „NATURA 2000” ősgyepen legel.

A teleltetési időszakban a cégcsoport területein megtermelt bio tömegtakarmányokkal látjuk el állatainkat. 

Munkatársaink

Az állandó foglalkoztatotti létszám 4 gulyásból, 2 állatgondozóból áll. A munkavállalók irányításáról a telepvezető és az ágazatvezető gondoskodik. Időszakosan 2 gulyás segíti az ágazat munkáját.

Az állomány részletezése

Fajtatiszta állomány fenntartása

  • 450 db anyatehén, fajtatiszta magyar szürke tenyészbikával háremszerű termékenyítési rendszerben van, szezonális ellési ciklusban (12.15-04.30)
  • A megszületett üszőborjak a kieső őshonos egyedeket pótolják, illetve más gazdaságoknak tenyész üszőként értékesítjük őket.
  • A megszületett bikaborjak egy része bikanevelő telepre kerül tenyészbika nevelés céljából, másik részét növendék állatként, hízlalás nélkül értékesítjük.

Fajtatiszta növendéküszők tartása-tenyésztése

  • A választott üszőborjakat tenyészérettségig (36 hónapos kor) üszőgulyában neveljük.
  • Áprilistól októberig legelőn, teleltetési időszakban pedig „telelő helyen” helyezzük el őket.